Municipi situat a la vall del riu Rigard, a les valls de Ribes, al nord de la comarca del Ripollès (Catalunya) dins el Pirineu oriental. Està a una altura de 1.136 metres sobre el nivell del mar. El terme municipal té una extensió de 13,96 km² i comprèn, a més, el barri de les Casetes, el poble de Planès de Rigard (annexionat el 1967) i el veïnat de les Fosses; s'exten de N a S des de la serra de Gorrablanc (2 550 m), prop del límit amb l’Alta Cerdanya, fins al puig de coma Ermada (1 045 m), cim culminant de la serra de Mogrony. És drenat pel Rigard, que travessa el terme d’W a E, i pels seus afluents el torrent Aspre i el torrent de Planès.

El poble té uns 250 habitants (1991), malgrat que la població augmenta considerablement a l'estiu.

L’esglèsia parroquial és romànica del segle XIII i està dedicada a S.Vicenç. Cal destacar l'àbsis ornamentat amb arcs llombards. El lloc és esmentat ja l'any 938 a l'acta de consagració de la Seu d'Urgell. Hi tingué possessions el monestir de Sant Joan de les Abadesses. Formà amb Ventolà una batllia reial dins la sots-vegueria de Ribes.

L'orientació de Planoles dins la vall -d'oest a est-, fa que tingui més llum i més hores de Sol -fins i tot a l'hivern- que les típiques valls pirinenques orientades de nord a sud. El poble està a la vessant soleia en una zona més ampla i plana de la vall.

Al volt del poble hi podem trobar camps de conreu, prats, boscos amb pi roig, roure i altres arbres. Si anem guanyant alçada trobarem boscos de pi negre i, finalment, prats d'alta muntanya. La vegetació és abundant.
Hi trobareu:

Lloc típic d'estiueig.

Per més informació, podeu adreçar-vos a l'Ajuntament de Planoles, Plaça de l'Ajuntament, 1, telèfon 972 73 60 00, codi postal 17535.


Festes:  
Llocs on anar: